• darkblurbg
    LWNO
    Landelijke werkgroep neuro-oncologie

Welke combinatie van medicijnen is het meest kansrijk voor patiënten met een hersentumor

We weten dat je met medicijnen levens kunt verlengen. Maar kun je voorspellen welke combinatie van medicijnen het meest kansrijk is voor patiënten met een hersentumor (of andere tumoren)?

Er zijn vele medicijnen tegen kanker beschikbaar, maar ieder afzonderlijk zijn deze niet altijd effectief, zeker niet bij patiënten met een hersentumor. Een combinatie van 2 of zelfs 3, middelen zou misschien wel effectief kunnen zijn. Omdat er meer dan 1 miljoen combinaties mogelijk zijn is het lastig om uit te vinden welke combinatie getest zou moeten worden.

In het Hersentumorcentrum van Amsterdam UMC werken deskundigen op het gebied van hersentumoren op verschillende manieren samen om de mogelijkheden te verbeteren om patiënten met een hersentumor te helpen, onder andere met onderzoek naar medicijnen

Onderzoeker Bart Westerman van Hersentumorcentrum Amsterdam ontwikkelde een methode om te voorspellen welke combinaties van antikankermedicijnen het meest kansrijk zijn. Vervolgens heeft hij kunnen laten zien dat proefdieren met de voorspelde combinaties van verschillende bestaande kankermedicijnen tot twee keer langer bleven leven. De resultaten van zijn onderzoek zijn heel hoopgevend en verschenen in het internationaal toonaangevende tijdschrift ‘Nature Communications’. Een link naar het volledige artikel vind je hier

Op 8 juli om 16.00 deelt Bart de resultaten van zijn onderzoek in een gratis ‘webinar‘. Naast een presentatie van het onderzoek vertellen we hoe we nog meer werken aan verbeteringen voor patiënten. Je bent van harte uitgenodigd. Meld je aan bij: a.m.visser@amsterdam.umc.nl.

Met hartelijke groet,

Peter Vandertop
David Noske